omblog

yağmur yağacak güzel bulutlardan, güneş doğacak.

Senaryo Yazımının Temelleri Kitabından Senaryo’ya Başlamak

Syd Field’ın Senaryo: Senaryo Yazımının Temelleri kitabında 3 aşamadan oluşan bir paradigma var.

Paradigma, bir örnek, kavramsal tasarı demek. Yani senaryo yazarken bu paradigmaya bağlı kalmak zorunda değilsiniz ama bu yolu da izleyebilirsiniz. 

Bir hikayeniz var ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Ya da bir karakterinizden yola çıkıp yeni bir senaryoya başlayacaksınız fakat nereden başlamak gerektiği konusunda zorlanıyorsunuz. Bu durumda bu paradigma yol gösterebilir.

I. Perde: Kuruluş

II. Perde: Yüzleşme

III. Perde: Çözülme

Uzun metraj bir film senaryosu yazarken bir timeline a bölünn. (Timeline: zaman çizgisi) Bu timelineda ilk kısım I. perde, ikinci kısım II. perde, üçüncü kısım da III. perde olsun. 

Kuruluş:

Karakterler tanıtılır.

Film ne hakkında sorusunun cevabı verilir.

Ana karakterin yan karakterlerle ilişkisini ortaya koyar.

Dramatik önermeye giriş yapılır, film ne hakkında sorusunu cevaplar.

Yani karakteri ve hikayeyi kuruluş aşamasında tanırız. 

Dönüm Noktası

Hikayenin akışını değiştiren, yön veren olaylara denir. Mesela, karakteriniz yolda yürürken ona birisinin ölüm haberini veren bir telefon gelir, bu ölüm onun hayatını değiştirecek, yeni bir hikayeye başlamasına yol açacaksa bu senaryonuz icin dönüm noktası olabilir. Karakterin önemli bir karar vermesi ya da kararını değiştirmesi de donum noktası sayılabilir. 

2 dönüm noktası yer alır. Kuruluş’tan yüzleşmeye, yüzleşmeden de çözülmeye götürür. 2. donum noktası da hikayenin yönünü değiştiriyor olmasıyla aynı işleve sahip fakat yüzleşmeden çözülmeye iten, olayların sonuca bağlanacağını işaret eden farklı da bir yonu var.

Yüzleşme:

Karakterin önüne engeller çıkar ve karakter onları teker teker aşar. Mesela susuz kalan, yemeksiz kalan, ayağı takılan karakterler bu kriz anlarıyla nasıl başa çıkıyorlar, çıkabiliyorlar mı bunları görüyoruz. Yüzleşmenin yeterince detaylı ve neden sonuç ilişkileriyle bağlantılı bir şekilde yazılması iyidir.

Çözülme:

Filmin sonu değildir, yüzleşmede karakterlerin karşılaştıkları türlü zorlukları aştığını anlattığımız kısımdır.

Bir senaryoya başlamak basit, bu paradigma geçmişte de çok rastladığımız, bir hikaye kurarken izlediğimiz giriş-gelişme-sonuc yolunun bir benzeri sayılabilir. Böyle bir paradigmanın varlığından haberdar olmak, bir hikayeyi senaryoya dönüştürmeye başlamak konusunda güven verebilir.

Senaryo Yazımının Temelleri – Syd Field, Alfa / 3. Baskı: https://www.alfakitap.com/kitap.php?id=220228

https://youtu.be/1hjx-TzB6kM
  • senden, benden, bizden 10
  • İstemediğin İşi Yapmak
  • Film Nasıl Sarılır?
  • Kodak Ektra 200 ve 110 Film Hikayesi
  • Kodak Ektra 200 – 1 Dakikada
  • Fotoğraf ve Video Okumak