Rib Davis – Diyalog Yazmak kitabından diyalog yazımında neler önemli, nelere dikkate edilmeli, başlıklardan yararlanarak maddeler şeklinde sıraladım.

1- Çatışma
Diyaloglar seyircinin ilgisini çekmeli ve bu ilgiyi ayakta tutmanın yolu çatışmadır. Karakterlerin aralarında kurduğu diyaloglarda çatışmalar olmalı. Çünkü çatışma beraberinde seçim yapmayı getirir. Çatışma olduğu zaman izleyici bir taraf tutmak zorunda kalır. Bu da beraberinde özdeşleşmeyi getirir. Eğer diyalogu seçim yapma zorunluluğu olmadan sunarsak, izleyiciye bir şey bırakmamış oluruz.
2- Olayları doğrudan belirtme
Karakterler ve izleyiciler için bir şeyin sonucunu şüphesiz bir şekilde bitirmek, gizemi yok etmek gerilimi bitirir. Bu yüzden diyalog yazarken bazı yan anlamları seyirciye bırakmak iyidir. Belirsizlik, içerisinde gerilim barındıran bir durumun gerilimini arttırır.
3- Kurgulanmış Belirsizlikler
Diyaloglarda belirsizlikler kurmak seyircide ne olup bittiğini, tam olarak neyin kastedildiğini anlamaya ve düşünmeye iter. Bu yüzden diyalog yazarken kurgulanmış belirsizlikler iyidir, bir karakterin olayları parça parça anlatıyor olması pek çok soru sordurur, diyalogun sonunda da tüm cevaplara ulaşılabilir.
4- Anlatma, göster
Göstermek her zaman daha akılda kalıcıdır. Yalnız göstermekten kasıt diyalog kurmamak değildir. Ama diyalog kullanırken, göstermek yerine karakterinize o olayı söyletmeniz yeterli olmayacaktır. Olayın içindeki / aksiyonun içindeki karakterin diyalogu diğerinden daha fazla etkilidir. Yani diyalog aracılığıyla bir şey göstermeye çalışmak değil de, aksiyon aracılığıyla diyalog yazmak, göstermek için daha etkili bir yöntemdir.
5- O replikten yazar olarak ne istiyorsunuz?
Bir diyalog yazarken sadece dudakların oynadığı, ağızdan çıkan kelimeler ve sesleri yazmıyorsunuz. Aynı zamanda o ilişkideki gerilimi, anlaşmayı veya anlaşamamayı da anlatmaya çalışıyorsunuz. Yani karakterinizin ne istediğiyle birlikte yazdığınız diyalogun da bir şeyi istemesi, anlatması gerekiyor. Yani bir diyalog, mesela; karakterlerin birbirlerini ne kadar az dinlediklerini ve bu yüzden nasıl bir ilişkileri olduğunu ya da olmadığını anlatabilir.

6- Sosyal kodlar
2. Maddedeki olayları doğrudan belirtmemekle de alakalı olan, sosyal kodları diyalogda kullanmak. Mesela karakterlerin sosyal statülerine, bulundukları yere göre yani sosyal kodlarına göre gaf olarak nitelendirdikleri bir diyalogun kurulması. Mesela ölüm gibi bir konuda konuşuluyorken birinin espri yapması, bunun gaf olarak karşılanması buna bi örnek.
Diyalog Yazmak – Rib Davis: https://www.645dukkan.com/products/diyalog-yazmak-rib-davis
Senaryo oynatma listesi: https://youtube.com/playlist?list=PLKFpk78mkR8xpWVOcjawZBJ5AeBFAmlZg